De Vluchtkerk – één jaar geleden

Posted: 29th november 2013 by Inger van Nes in Observaties
Tags: , , ,

De laatste vrijdag van november. Vandaag precies één jaar geleden. Het was koud, heel erg koud.

Ik kende Oumar nog niet. Langs Mama Fatima, Bayissa, Thomas en Younis had ik al jaren geleefd. Ik had Mamadou, Joseph, Ciraque en Tulu nooit gezien. Ben zijn hand nog niet geschud, Francois en Camara nog nooit zien lachen. Axcmed en Mohammed Ali nog nooit boos gezien. Alice had haar been nog niet gebroken, Osman was nog niet ontdekt als politicus.

Nu is alles anders. Nouja, voor mij dan. Mijn beeld van mensen is positief veranderd (daarover schreef ik eerder)
en een paar weken terug mocht ik op de Goot500 vertellen over dit moment, vandaag precies één jaar geleden:

Inger van Nes Goot500

Maar het verhaal gaat verder…

Gisteren ben ik met bovenstaande mensen gaan kijken naar een voormalige gevangenis, waar de groep de winter zou mogen doorbrengen van mijn burgemeester en Fred Teeven. Ik zag angst in hun ogen bij het bekijken van de cellen. De woede dat nu juist zij – die niet als crimineel bestempeld willen worden – in een gevangenis werden geplaatst. Het werd een nee. De geur van gevangenis, de trauma’s uit hun verleden, alles kwam naar boven.

Het bleef een nee, voor het merendeel van de groep. Nee, wij willen niet in een gevangenis slapen. Nee, niet vrijwillig. Dan nog liever op straat. Dertig van hen accepteerden het aanbod van de burgemeester wel. Zij hebben zich gisteravond gemeld maar opeens geldt het aanbod niet meer voor individuen. Een nee dus, ook voor degenen die wel durfden.

Even leek er zoveel bereikt. De burgemeester die onder druk van zijn burgers tot het inzicht kwam dat mensen niet kunnen werken aan terugkeer of procedures vanaf de straat. De burgemeester die de groep bij elkaar durft te houden voor hun eigen welzijn. Maar nee. Het merendeel van de vluchtkerkgroep staat na dit weekend weer op straat.

Ze mogen nu nog tot 3 december in het kantoorpand aan de Weteringschans blijven. De burgermeester heeft al aangegeven dat het na dit aanbod wat Amsterdam betreft, genoeg is geweest. Nieuwe kraakacties zullen dan harder en sneller worden aangepakt.AT5

En dan? Weer oppakken en vastzetten? 

Wie kan ik eens opbellen, volgende week?

UPDATE 3/12: zo’n 75 mensen zijn toch naar de voormalige gevangenis op de Havenstraat gegaan, nadat de burgemeester ze vrijdag persoonlijk kwam uitleggen hoe het zat. De rest van de groep wil daar ook naar toe, maar mag niet. Vandaag maar eens een bloemetje brengen.