Ter Ziele

Posted: 2nd november 2012 by Inger van Nes in Observaties
Tags: , , , , , ,

Datum: 2 november, Allerzielen.
Locatie: Herdenking overleden bootvluchtelingen aan Europese buitengrenzen

Wat ik in mijn handen heb: een lijst met heel veel namen
Wat ik zie: een donkere jongen, hij praat zacht in de microfoon. De zinnen komen zonder aarzeling uit zijn mond.
Wat ik hoor:

Ik ben Solomon, 26 jaar oud. Ik ben allereerst God dankbaar dat ik nog leef. Ik zat met 72 anderen op deze boot. Kijk, hier zie je me zitten. Dat weet ik, omdat ik de enige was met een wit reddingsvest. We waren op de vlucht vanuit Libië naar Italië. En samen met 8 anderen heb ik deze boottocht overleefd.

De eerste dag ging het goed. Een marineschip gaf ons water en bisuits. Daarna viel onze motor uit. We zaten met 50 mannen, 20 vrouwen en twee baby’s aan boord. Twee weken hebben we rondgedobberd. We hadden geen eten, geen drinken. Ik dronk mijn eigen urine.

De militaire schepen hielden ons goed in de gaten, soms kwamen ze tot 100 meter van ons vandaan. Helikopters vlogen dagelijks over ons heen. We vroegen om water, om voedsel. We hielden de baby’s omhoog. Misschien dat ze die wilden helpen.

Ze hebben ons niet geholpen. Twee weken hebben we daar rondgedobberd. Eén voor één zag ik de mensen om mij heen doodgaan. De twee baby’s gingen dood. De vrouwen gingen dood. 63 mensen stierven voor mijn ogen. Na twee weken waren we weer teruggedreven op de kust van Libië. Met 8 anderen kwam ik weer aan land.

Ik ben God zo dankbaar dat ik nog leef. Ik ben de mensen in Nederland zo dankbaar dat zij mij helpen. Dit was mijn verhaal.
Bedankt voor het luisteren.

De wereld om mij heen verdwijnt. Ik hoor alleen zijn woorden. Ik zie alleen zijn foto.
En dan zie ik weer de lijst in mijn handen. “List of 17264 documented refugee deaths” staat er boven.
Een mens sterft tweemaal. Eénmaal als hij overlijdt, éénmaal als hij wordt vergeten.

Vanavond gedenk ik.

Vanavond lees ik:

 • N.N. (no name), drowned, after an inflatable dighy on way to Italy started to deflate off the coast of Lybia.
 • N.N. (no name) drowned , after boat of 43 migrants sank off the coast of Mayotte
 • N.N. (boy, 16), stowaway, suffocated in a truck into which he had hidden to avoide the border police checks.


Vanavond…

… ga ik huilend naar bed.

 1. Roos schreef:

  vreselijk! Bedankt dat je me hier weer even bewust van hebt gemaakt.

 2. Marleen Brouwer schreef:

  Wat een vreselijk verhaal. En er zijn er veel zoals Solomon… Het is ontzettend belangrijk om de verhalen van migranten zonder papieren/les sans-papiers/undocumented migrants te blijven vertellen. Geen mens is illegaal & het Europese beleid moet spoedig aangepast worden om deze kinderen, vrouwen en mannen niet aan hun lot over te laten! Kijk bijvoorbeeld ook op http://www.picum.org: de koepelorganisatie voor Europese organisaties (en daarbuiten) die vechten voor de rechten van irreguliere migranten!

  • Inger van Nes schreef:

   Bedankt Marleen! Ook voor het aanvullen van mijn woordenschat (asielzoekers, illegalen, mensen zonder papieren, vluchtelingen, vreemdelingen, migranten, mensen in detentiecentra en nu dus irreguliere migranten) voor deze bijzondere mensen.

 3. […] schreef ik over de vele anonieme dode vluchtelingen die sterven voor de kusten van Europa. Via Inger van Es stuitte ik op het verhaal van één van de bootvluchtelingen die het overleefde. […]