Wat een cadeaus.

Ik kijk naar twee boeken die deze weken hun weg gaan vinden richting boekhandels en hopelijk jouw huis.

Mijn goede vriend en collega Karel Smouter schreef met zijn journalistieke vriend Remko den Boef Eenmaal Oranje. Hiermee laten zij de vaak vergeten voetballers, degenen die éénmaal voor ons land mochten uitkomen, hun verhaal vertellen. Zijn het losers of helden? Over jongensdromen die soms uitkomen – en wat dat met je doet. Een ontroerend en grappig boek, met alles dat je altijd al over de eeuwige debutanten van het Nederlands elftal wilde of zou kunnen weten.

Daarnaast kreeg ik gisteren Het Vrije Woord, van de sympathieke en scherpe Joost Röselears en Fennand van Dijk.
Ook deze vrienden hadden een droom: niet wéér een publicatie over de rol van religie, kerken en dominees in het politieke en maatschappelijke debat – maar degenen die zij die rol zien oppakken zelf het woord geven en in beeld brengen. Het resultaat: een prachtig boek waarin zij theologen uit alle politieke partijen aan het woord laten. En mij.

Van Ruard Ganzevoort (GL) Huub Oosterhuis (SP) en Ruth Peetoom (CDA) tot Harm Schilders (PVV), Gijsbert van der Brink (CU) en vele anderen. Daarnaast spraken zij met de dominees van deze tijd: onder andere Doekle Terpstra en Boris van der Ham. En ja, tussen al deze inspirerende mensen mocht ook ik met Joost en Fennand spreken. Het voelt enigzins ongepast om mijn naam te zien staan tussen al deze bekendheden in christelijk Nederland, maar ik voel me ook vereerd dat ik als “representant van een nieuwe generatie theologen” mee mocht werken.

Het schrijven van een boek is een tijdrovend proces, zo heb ik bij bovenstaande auteurs het afgelopen jaar gemerkt. Maar het creatieve creëren – het tóch volgen van je dromen als bezielde geest en de stem van je intuïtie – hebben deze twee prachtige boeken als resultaat. Mensen die gezien worden, stemmen die gehoord worden.


Dat zij door velen gelezen en gevierd mogen worden! 

  1. We hebben het gelezen. Je vader en moeder hebben “het”ons laten zien,we hebben het besteld,het was er de volgende dag. dat is snel.We hebben het gelezen natuurlijk interessant van je kleindochter.Zoeven een lange Mail van Kirsten ontvangen.Fijn wat te horen en lezen over jullie..Fijn dat alles goed gaat,dan zijn wij ook gelukkige grootouders.Groeten van ons beiden !